X FBS-BFP

Nieuws

Sinds 1 januari 2020 gelden in Brussel, Antwerpen en Gent strengere maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit in het centrum van deze steden. De voorwaarden om in de lage-emissiezones te mogen rijden zijn strikter geworden.

Brussel: over het hele grondgebied van de 19 gemeenten
In Brussel bestrijkt de lage-emissiezone (LEZ) het hele grondgebied van de 19 gemeenten van het Gewest. Er zijn wel enkele uitzonderingen om de ring op te rijden. Om de automobilisten te informeren, zijn er meer dan 300 borden geplaatst. Sinds 1 januari gelden strengere normen: voor dieselvoertuigen zijn alleen degene die voldoen aan euronorm 4, nog toegelaten. Voor andere motortypes blijft dit jaar euronorm 2 van toepassing. Tot 31 maart kregen dieselwagens met euronorm 3 enkel een waarschuwing. Pas sinds 1 april worden bij inbreuken boetes uitgeschreven.
De boete bedraagt 350 euro. U kan evenwel een dagpas van 35 euro kopen om in de LEZ te mogen rijden met een voertuig dat a priori niet toegelaten is. U kan maximaal 8 dagpassen per jaar kopen.
Alle informatie over de LEZ in Brussel, samen met een heel handige tool om te testen of uw voertuig er nog toegelaten is, vindt u op de website: https://lez.brussels/

Antwerpen: strengere normen
Ook in de Antwerpse metropool gelden sinds 1 januari 2020 strengere regels: enkel dieselvoertuigen die minstens euronorm 5 hebben, mogen de LEZ nog inrijden. Voertuigen met andere motortypes moeten minstens euronorm 2 hebben. Voor voertuigen die niet aan de normen voldoen, kunnen passen worden gekocht die een week, een maand, vier maanden of een jaar geldig zijn. Net als in Brussel kan u voor 35 euro een dagpas kopen (maximaal 8 keer per jaar) om in de LEZ te kunnen rijden met een voertuig dat a priori niet toegelaten is.
In Antwerpen strekt de lage-emissiezone zich uit over het hele stadscentrum. De E34 en E19 rond de stad vallen erbuiten.
Alle informatie over de LEZ in Antwerpen, samen met een heel handige tool om te testen of uw voertuig er nog toegelaten is, vindt u op de website: https://lez.antwerpen.be

Gent: euronorm 5 in het stadscentrum
Ook Gent heeft de voorwaarden om de LEZ in te rijden op 1 januari 2020 verstrengd: er mogen voortaan enkel dieselvoertuigen binnen die minstens euronorm 5 hebben. Voertuigen met andere motortypes moeten minstens euronorm 2 hebben.
U kan er ook verschillende toelatingen en dagpassen (maximaal 8 per jaar) kopen.
Alle informatie over de LEZ in Gent, samen met een heel handige tool om te testen of uw voertuig er nog toegelaten is, vindt u op de website: https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone-2020